Chęć gromadzenia własnych warzyw, a następnie robienie z nich przetworów powoduje, że coraz więcej osób decyduje się założyć na swojej działce lub tarasie własny warzywnik. W prawidłowej uprawie smacznych ogórków, sałaty oraz innych warzyw istotne jednak jest nie samo umieszczenie nasion w ziemi, a odpowiednia pielęgnacja całego warzywnika, zwłaszcza w trakcie gorących dni. Jak dbać o grządki z warzywami? O jakich zabiegach zawsze trzeba pamiętać? Poznaj najważniejsze wskazówki.
Pierwszy zabieg pielęgnacyjny dotyczący warzywnika polega na znalezieniu dla niego odpowiedniego miejsca na terenie działki. Warzywnik w ogrodzie powinien znajdować się w miejscu osłoniętym od wiatru, nasłonecznionym i nieotoczonym wysokimi drzewami. Dzięki temu będzie do niego docierało światło, a jednocześnie nowe zalążki warzyw nie będą narażone na mocne porywy powietrza. Więcej na temat zakładania warzywnika przeczytasz w poradniku ZIEMOVIT. Latem należy także pamiętać o innych czynnościach ułatwiających prawidłowe dbanie o warzywnik. Przekonaj się, które z nich są najważniejsze.
Podlewanie i nawożenie warzyw
Wysokie temperatury sprawiają, że wszystkie rośliny w ogrodzie bardzo szybko pobierają wodę z gleby. Na utratę wody narażone są szczególnie warzywa, które w pierwszych etapach pikowania potrzebują jej, aby móc rosnąć i prawidłowo wykształcić wszystkie elementy.
Warzywa należy podlewać bezpośrednio do gleby, równym i niezbyt mocnym strumieniem. Warto też zwrócić uwagę, żeby nie polać wodą warzyw wystających ponad powierzchnię ziemi – istnieje wtedy większe ryzyko, że zostaną poparzone przez słońce lub zaatakuje je grzyb.
Gorące powietrze może powodować, że z gleby wyparuje nie tylko woda, lecz także inne cenne składniki. Raz na dwa tygodnie lub podczas spulchniania gleby warto więc rozsypać na grządkach uniwersalny nawóz ogrodniczy ZIEMOVIT, który zapewnia obfity i smaczny plon, zwiększa odporność warzyw na suszę oraz choroby grzybowe.
Odchwaszczanie i wzruszanie gleby w warzywniku
Latem warto również stale kontrolować wygląd i stan grządek w warzywniku. Na żyznej glebie, w pobliżu warzyw bardzo chętnie rozwijają się chwasty, w tym mlecze czy pokrzywy. Możesz usuwać je ręcznie, pamiętaj jednak, że w tym przypadku będziesz musiał ten zabieg powtarzać raz na kilka dni. Skuteczniejszym sposobem jest użycie środka chwastobójczego ZIEMOVIT na konkretne chwasty. Mieszanka przygotowana z wody i preparatu usunie zbędną roślinność nawet już po 7 dniach.
Co pewien czas warto również spulchnić glebę. Dzięki temu zabiegowi warzywa będą cały czas rozwijały się w glebie dobrze przepuszczalnej, a więc będą mogły czerpać jak najwięcej korzyści ze słońca i powietrza.
Zbieranie plonów i przygotowanie grządek na nowe warzywa
W trakcie pielęgnacji warzywnika latem musisz także pamiętać, żeby o czasie wykonać pierwsze zbiory. W trakcie wakacji w ogrodzie mogły już urosnąć: groch, fasola ogórki, cukinie, sałata, buraki, pietruszka i marchew.
Po zebraniu warzyw, które rozwijają się tylko raz, możesz oczyścić grządki. Inne pozostaw w nienaruszonym stanie i poczekaj, aż wypuszczą nowe okazy. Na pustych i świeżo przygotowanych zagonach możesz posadzić kolejne warzywa – pomidory oraz nowe okazy fasoli, marchwi i sałaty, a także koper, rzeżuchę i rukolę.