Dostrzegając dużą przewagę nad czajnikami na gaz, masz w planach nowy czajnik elektryczny? Sprawdź, jakie elementy powinny mieć dla Ciebie znaczenie przy wyborze – pod lupę bierzemy parametry techniczne.

Wybierając czajnik elektryczny, wiele osób zwraca uwagę przede wszystkim na wygląd. Modele wyglądające niczym imbryki czy starodawne czajniki na palnik lub bardzo designerskie – o asymetrycznym kształcie, minimalistyczne czy wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej… każdy znajdzie dla siebie model odpowiadający preferencjom estetycznym. Jednak design to tylko jedna kwestia. Równie ważna jest druga –  specyfikacja techniczna.

Czajnik elektryczny: parametry mają znaczenie

Choć na pierwszy rzut oka każdy czajnik elektryczny działa na tej samej zasadzie, diabeł tkwi w szczegółach. Kupując, zwróć uwagę na kilka elementów.

  • Moc

To od niej zależy m.in. jak szybko zagotuje się woda oraz jak dużo prądu zużyje czajnik elektryczny. Modele dostępne obecnie na rynku można podzielić na:

  • niskowatowe – o mocy między 200 a 1500 W, w których zagotowanie litra wody trwa zazwyczaj powyżej 4 min,
  • średniowatowe, 1500 – 2000 W – w nich 1 l wody gotujemy ok. 3-4 min,
  • wysokowatowe, powyżej 2000 W – gotują wodę najszybciej, ale i zużywają dużo prądu.

Jeśli gotujesz najczęściej małe ilości wody, możesz wybrać czajnik nisko- lub średniowatowy. W przeciwnym razie sięgnij po ten o największej mocy.

  • Pojemność

Na rynku znajdziesz malutkie czajniki, które jednorazowo zagrzeją 0,4 l wody, jak i te bardzo pojemne – nawet do 2,2 l. Przy wyborze zastanów się nad potrzebami swojego gospodarstwa domowego. Jeśli wiesz, że najczęściej woda jest gotowana dla 1-2 filiżanek herbaty, model o małej pojemności pozwoli zmniejszyć zużycie energii (nie będzie marnowana na podgrzewanie nadmiaru wody). Gdy zaś wrzątek wykorzystujesz w dużej ilości – im wyższa pojemność, tym lepiej.

  • Typ grzałki

Obecnie dostępne są przede wszystkim modele z ukrytą grzałką płytową, które wypierają popularne niegdyś czajniki z grzałką spiralną. Te drugie są bowiem nie tylko mniej wydajne i bardziej energochłonne, ale i podatne na zanieczyszczenia trudniejsze do usunięcia. Z drugiej strony – czajnik z taką grzałką będzie tańszy, a jego praca powinna być cichsza.

  • Typ filtra antyosadowego

Korzystając z nieprzefiltrowanej wody z kranu, często podczas gotowania wytrąca się osad. Aby kamień nie dostał się do szklanki czy kubka, czajniki wyposażone są w filtry mechaniczne. Na rynku dostępne są również urządzenia z filtrem węglowym, przez który woda przepływa jeszcze przed zagotowaniem się i zostaje oczyszczona z „twardych” cząsteczek.

Warto przyjrzeć się również m.in.: poziomowi generowanego hałasu (najgłośniejsze czajniki potrafią generować nawet 70 dB!), dodatkowym funkcjom, takim jak np. możliwość podgrzania wody do konkretnej temperatury czy utrzymania jej ciepła oraz zabezpieczeniom przed uruchomieniem pustego czajnika.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ