Niezwykle istotnym elementem przygotowania restauracji dla klientów jest spójność wizerunkowa, opierająca się również na dobraniu wszystkich szczegółów. Zapomina o tym wielu restauratorów, tymczasem to właśnie drobne rzeczy tworzą atrakcyjny nastrój w danym miejscu oraz sprawiają, że ludzie chętnie je polecają i z ochotą do niego wracają.

Z tego powodu dobrze jest pamiętać, aby szczególną uwagę zwracać na rzeczy, których celem jest ekspozycja produktów żywnościowych czy dań. Na przykładzie prostego dodatku, jakim jest patera na owoce, przedstawimy, w jaki sposób stworzyć spójny wizerunek restauracji oraz zadbać budowanie w niej dobrych skojarzeń, owocujących licznymi klientami.

Co chcemy prezentować?

Na pierwszym ogień idą kwestie praktyczne: co konkretnie chcemy prezentować w naszym lokalu? Patera na owoce zazwyczaj jest bardziej rozbudowana, głównie dlatego, że nie wymaga osłonięcia kloszem. Z kolei patery na ciasta wymagają już stosowania kloszy, zwłaszcza gdy serwowane są z kremem i stoją tuz przy kasie; z tego powodu będziemy dokonywać wyboru zwyczajnie w innych kategoriach. W alternatywie dla patery pozostają rozmaite kosze oraz tacki, na których bez trudu rozsypiemy drobniejsze owoce czy ułożymy te nieco większe.

Odpowiedni materiał

Tutaj mamy również szerokie pole do popisu. Standardowa patera na owoce wykonana jest z przezroczystego plastiku – ale nie znaczy to, że taką właśnie mamy wybrać. Alternatywą dla tańszych materiałów jest odpowiednie tworzywo z certyfikatem kontaktu z żywnością, barwione na konkretny kolor. Świetnie sprawdzi się w nowoczesnych lokalach, które inwestują właśnie w tego rodzaju meble i dodatki.

Patery metalowe są również jednymi z częściej spotykanych. Możemy wyróżnić te całkowicie wykonane z metalu, o ciekawych kształtach. Geometryczne i abstrakcyjne będą doskonałym wyborem do nowoczesnej restauracji w industrialnym stylu. Z kolei te wykonywane ręcznie w nurcie metaloplastyki patery na owoce to dodatki wręcz idealne do wnętrz bardzo klasycznych w odbiorze.

Oczywiście, między cięższym w odbiorze metalem a plastikiem, który wielu kojarzy się z tandetą, mamy jeszcze rozwiązanie bardzo eleganckie w każdym wydaniu, czy patery na owoce wykonane ze szkła. Szkło może być przezroczyste, barwione czy dymione – wszystko zależy od naszego wyboru. Do ekskluzywnej restauracji możemy zamówić paterę wraz z zestawem naczyń do indywidualnego wykonania.

Właściwy dobór patery do restauracji jest niezwykle istotny, zwłaszcza że to właśnie ten produkt pełni często rolę ekspozycji. Dobrze dopasowane dodatki gwarantują świetny efekt całości kompozycji wnętrza.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ