Jaką podpałkę wybrać do grilla

Użycie podpałki to nadal jeden z najpopularniejszych sposobów na rozpalenie grilla. Wydawać by się mogło, że jej wybór nie może być trudny. Tymczasem wiele osób deklaruje, że ma z tym problem. Jak zdecydować, która podpałka będzie najlepsza? Na co zwracać uwagę przy zakupie oraz czego warto unikać?

Podpałka do grilla w płynie jest lubiana za łatwość w użyciu

Dobra rozpałka do grilla powinna szybko się zapalać oraz długo utrzymywać ogień, tak żeby było możliwe rozpalenie opału. Ze względu na to, że jest bardzo prosta w użyciu, najpopularniejsza jest podpałka w płynie. Wystarczy jedynie polać nią odpowiednio ułożony brykiet lub węgiel, a następnie podpalić. Płynne rozpałki do grilla dzielą się na dwa rodzaje. Te pierwsze stworzone są na bazie parafiny, natomiast drugie – alkoholu.

Parafinowe łatwo i skutecznie rozniecają ogień. Przy ich użyciu ważne jest, żeby poczekać z wyłożeniem jedzenia na rożen, aż podpałka rozpali się w całości. Inaczej zawarte w niej substancje mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Z kolei rozpałki na bazie alkoholu mają żelową konsystencję i rozpalają się szybciej niż te parafinowe. Dzięki temu, że tego rodzaju podpałki rozpuszczają się w wodzie, nie ma żadnego problemu z ich wygaszeniem.

Istnieje wiele rodzajów podpałek do grilla w formie stałej

Tutaj możesz znaleźć między innymi rozpałki z masą zapałczaną. Przyjmują formę bloczków, które na czubku mają łatwopalną substancję. Zwykle pociera się to miejsce o potarkę, znajdującą się na pudełku. Problematyczne może okazać się jednak rozpalenie słabych jakościowo produktów. Z kolei podpałka szara stworzona jest z płyty wiórowej. Fragmenty łatwo jest rozdzielić i ustawić pomiędzy kawałkami węgla. Duży plus stanowi fakt, że jest ona w pełni bezpieczna dla zdrowia.

Rozpałka biała występuje w formie tabliczek lub blistrów. Jest bardzo skuteczna – utrzymuje ogień przez długi czas. Natomiast podpałka z wełny drzewnej jest najbardziej ekologiczna spośród wszystkich wymienionych rodzajów. Powinieneś więc zaopatrzyć się właśnie w nią, jeżeli zwracasz dużą uwagę na ten aspekt. Drewniane wióry, z których jest stworzona, są nasączone łatwopalną substancją. Ta rozpałka jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, a przy tym dzięki niej rozpalenie grilla jest możliwe właściwie w każdych warunkach.

Rozpałka do grilla powinna być bezpieczna dla zdrowia

Wybierając rozpałkę, należy sprawdzić, co dokładnie zawiera oraz jakie posiada oznaczenia. Niektóre produkty mają w składzie wiele substancji chemicznych, które mogą być niebezpiecznie dla naszego zdrowia. Ważne jest, żeby rozpałka została skontrolowana i w efekcie spełniała określone normy europejskie. Te rozpałki, które ich nie posiadają, mogą spowodować poparzenia czy pożar. Za to oznaczenie FSC mówi, że drewno wykorzystane stworzenia do produktu zostało pozyskane w sposób nienaruszający struktury lasów. Jest to więc podpałka ekologiczna.

Wybór odpowiedniej rozpałki należy dopasować do swoich potrzeb i wymagań. Te w płynnej postaci są uważane za najłatwiejsze w użyciu. Jednak, jeżeli zależy ci na ekologii, powinieneś zdecydować się na inny rodzaj podpałki, bezpiecznej dla środowiska.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ