Filtry do ekspresów do kawy – czy warto z nich korzystać?

0
296

Kto z nas nie lubi kawy? Choć zdarzają się osoby rezygnujące ze spożywania tego trunku, to jednak zdecydowana większość dorosłych Polek i Polaków nie wyobraża sobie życia i rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego trunku. Kawa działa na nas energetyzująco nie tylko ze względu na obecne w niej składniki pobudzające, lecz także dzięki oddziaływaniu za pomocą smaku i zapachu. Aromat kawy o poranku jest jednym z najskuteczniejszych motywatorów do pracy. By jednak kawa smakowała optymalnie – warto dołożyć starań w wyborze filtra do ekspresu. Dzięki jego zastosowaniu woda używana do przyrządzania kawy będzie oczyszczona, zachowując optymalne aspekty smakowe.

Smak wody a smak kawy – kluczowa współzależność

Wiele osób nie zwraca na to uwagi lub po prostu nie zdaje sobie z tego sprawy, że jakość wody wykorzystywanej do przyrządzania spożywanych przez nas trunków ma duży wpływ na ich smak. Z czego wynika ten fakt? By odpowiedzieć na to pytanie, należy pokrótce przedstawić warunki funkcjonowania systemu wodociągowe w naszym kraju.

Jeszcze przed 2-3 dekadami, woda płynąca z polskim kranów była stosunkowo przeciętna. Obecne w nie były różnorodne zanieczyszczenia, a także metale ciężkie i inne niepożądane składniki. W dzisiejszych czasach możemy poszczycić się posiadaniem jednej z najczystszych wód z kranu wśród wszystkich krajów Unii Europejskiej.

Mimo to, w wodzie z kranu wciąż obecne są niektóre składniki, wpływające na jej smak i aromat. Do takich należą choćby chlor, a także szczątkowe ilości metali ciężkich. Ponadto, woda z kranu przejmuje zapach kanalizacji, wzdłuż której przepływa. Systemy rur doprowadzające wodę nie są przy tym najkorzystniejszym kondensatorem smaków lub zapachów; wręcz przeciwnie – często woda płynąca z kranu przejmuje ich nieprzyjemny odór, kojarzący się z pleśnią lub stęchlizną.

W rezultacie – także trunki przygotowywane na bazie takiej wody przejmują jej niektóre aromaty. Zaliczają się tu nie tylko kawa, ale również – herbata, napary ziołowe, a także zupy i sosy.

„Filtr” filtrowi nierówny – czyli o warunkach korzystania z filtrów do kawy

Użytkownicy ekspresów do kawy stają przed koniecznością okresowej wymiany filtrów używanych do przyrządzania kawy. Jak często należy tego dokonywać? Jest to kwestia dość indywidualna i zależy od predyspozycji danego filtra, a także od częstotliwości korzystania z ekspresów. „Żywotność” danego filtra powinna być określona na jego opakowaniu; jest to obowiązkiem producenta, aby tę kluczową informację przedstawić w sposób jasny i czytelny dla konsumentów. Zazwyczaj jednak żywotność ocenia się na okres 2-3 miesięcy.

Oprócz zakupu filtrów oryginalnych stajemy też przed możliwością wyboru filtrów zamiennych, które – pomimo że są tańsze – stanowią ich równie skuteczne odpowiedniki. Szczególnie warte polecenia są filtry:

DLS C002,

NIRT 701,

NIRK 703,

CA6903.

Filtry te są kompatybilne nie tylko z ekspresami produkowanymi przez tych samych producentów, ale także z filtrami innych marek.

Istotnym zadaniem filtrów do ekspresów jest także odkamienianie wody używanej do przyrządzania kawy. Dzięki temu woda jest mniej twarda – w zdecydowanie mniejszym stopniu uszkadza używane przez nas urządzenia, zwiększając także ich żywotność i wydajność.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ